
ARMY SPONSORSHIP AND ADVERTISING 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
 

1)  Who is authorized to sell sponsorship and advertising on the installation? 
 
Only MWR sponsorship and advertising personnel who have received annual 
sponsorship training; attended ethics training; and who have been appointed in 
writing by an authorized installation command representative (such as the 
DCA/MWR Director) and who have a signed designation letter on file with the 
FMWRC are authorized to solicit and sell on behalf of Army MWR programs and 
events.   
 
2)  Which programs are MWR sponsorship and advertising managers  
authorized to sell? 
 
Only bonafide MWR programs and events as recognized by AR215-1 may be 
sponsored or display advertisements and benefit from Commercial Sponsorship 
or Advertising.  Refer to figure 3-1 MWR Programs, Section II Funding Categories 
in AR 215-1 for a list of MWR activities.  However, the Department of Defense has 
permitted sponsorship for three non-MWR programs:  Army Family Team Building 
(AFTB); Army Family Action Plan (AFAP); and Army Community Services (ACS).  
Note that this permission is limited to the NAF funded portion of the programs and 
only when the use of APFs is not authorized.  Expenditures of NAF are authorized 
only where APF is not authorized.   
 
MWR sponsorship managers may not solicit sponsorship on behalf of private 
organizations; or installation events that are not conducted by MWR.  For 
example, an MWR sponsorship manager is not allowed to seek sponsorship for 
private organizations such as AUSA; the Officers’ and Civilians’ Wives’ Club; Boy 
Scouts; or a Toastmasters Club.  In addition, just because a private organization 
or installation entity hosts an event at an MWR facility does not qualify it as an 
MWR event, nor does it make the event eligible for MWR sponsorship.  
 
1)  May a private organization (PO) sell sponsorship? 
 
A PO can raise funds on the installation in accordance with local guidance  
and consistent with the purpose statement contained in their charter, as 
approved by the SJA office.  A PO can raise funds or obtain cash or donated   
products through solicitation of businesses outside the gate (unfortunately, in  
competition with your MWR efforts, but perfectly OK), but can not promise 
advertising exposure or public recognition on the installation to that business 
beyond the POs membership or outside of the activity for which the 
solicitation is supporting.  POs cannot conduct or compete with MWR events  
and, therefore, cannot solicit donations or sponsorship on behalf of MWR  
events, nor can they misrepresent their affiliation/relationship with the  



installation in such a manner that the business believes that it is the  
installation and not a PO that is soliciting.  POs and units may conduct a  
resale activity at an MWR event as prescribed in chapter 13-18 a., AR  
215-1. 
 
2) What type of companies should not be solicited for sponsorship? 
 

 Off-post financial institutions defined as banks, credit unions, and savings 
and loan institutions when there is an existing on-post financial institution 

 Alcohol and tobacco companies (we can work with alcohol and tobacco 
companies, however offers must be unsolicited) 

 Companies on your installation’s off-limits list 

 Companies on the Army banned list of sources 

 Generally companies that are not focused on consumer products (i.e. 
business to business, government contractors) 

 Firms in direct competition with AAFES; Commissary; or other Army/DoD 
activities 

 
3) What are the sponsorship rules regarding alcohol sponsorships?   
 
Alcohol sponsorships must be unsolicited.  Please reference AR215-1, chapter 
11-11 b. for additional information.  Also, remember that the local command has 
the final say as to as whether or not alcohol or any commercial sponsor or 
advertiser is accepted on an Army installation.      
 
4)   May an MWR sponsorship manager sell advertising and sponsorship to  
banks and credit unions? 
 
Yes, but only to on-post financial institutions (banks, credit unions or savings and 
loans.)  On-post banks and credit unions are granted a certain level of protection 
from competition by DoD Directive 1000.11.  If there is no on-post financial 
institution, solicitation is permissible. 
 
Promotions focusing around the Chase/Bank One Army MWR Club Card 
Program, or the AAFES charge card are permissible. 
 
5) Where can I find a list of off-limits sponsors and advertisers? 
 
A list of off-limits companies can normally be found at the installation’s Consumer 
Affairs Office; Provost Marshal’s office; or the SJA office.   
 
6) What type of companies should be targeted to sponsor MWR events? 
 
Preference should generally be given to companies that offer consumer products 
and services.  Although it is not prohibited to work with government contractors or 
companies focused on business-to-business initiatives on a limited basis under 



certain narrow circumstances, advance consultation with the installation Staff 
Judge Advocate office is advised prior to solicitation.    

 
7) Can an MWR sponsorship and advertising manager solicit sponsorship and/or 
advertising for FRGs? 
 
No. As an official program of the Department of the Army, FRG mission activities 
must be supported using appropriated funds (APF) to the same extent as any 
other Commander’s program.  The FRG is not a Morale Welfare and Recreation 
activity.  FRG activities authorized APFs may not be supported with non-
appropriated funds.  In accordance with DoDI 1015.10, Programs for Military 
Morale, Welfare, and Recreation, and AR 215-1, commercial sponsorship is 
generally only authorized for official MWR programs and events. 
 
FRGs are not established for the purpose of being a fund-raising organization and 
they have no authority to engage in external fundraising on or off post. 
 
8)   Can an MWR sponsorship and advertising manager solicit for or accept 
donations?  How do donations differ from sponsorships? 
 
Employees of the government (military and civilian) cannot solicit donations or 
gifts.  MWR sponsorship and advertising managers should not solicit for 
donations.  The Joint Ethics Regulation addresses this issue and you should 
consult with your legal advisor when you have questions.   
 
Regarding the acceptance of unsolicited donations, some donation offers might 
be useful to an MWR program or event.  In this case, the offeror should be re-
directed to the DCA or MWR chief for consideration of a gift to MWR per chapter 
13-14 in AR 215-1.  If the gift offer does not support or contribute to the MWR 
mission, the offeror should be re-directed to the Garrison Commander for 
consideration as a gift to the Army or as a gift to individual soldiers (AR 1-100, AR 
1-101, respectively.) 
 
Sponsorship differs from donations as sponsorship agreements provide 
companies with an exchange of value by providing marketing benefits and 
promotional exposure.  Donations must be unsolicited and do not provide any 
form of marketing or promotional exposure.  In some instances a company 
inquiring about a donation might be interested in receiving exposure or other 
sponsorship benefits in exchange for the gift.  In this case, the offer may develop 
into a commercial sponsorship agreement.   
 
9)   What is the sponsorship and advertising coordination requirement with the 
local JAG/SJA office? 
 
Working with the local JAG office on installation sponsorship and advertising 
program is required to ensure proper compliance with Army regulations.  All 



sponsorship and advertising agreements must be legally approved by the 
installation JAG office or legal counsel prior to submission to a client.   
 
10)   What disclaimers are necessary for MWR and sponsor advertising and  
promotional materials? 
 
Sponsorship disclaimers, such as, “No official U.S. Army endorsement is implied,” 
must be included on all print materials containing sponsor recognition of any kind.  
For alcohol sponsorships, a responsible use campaign such as “Please Drink 
Responsibly” must also be included.  Please use the appropriate disclaimers that 
have been legally approved by your local JAG office.   
 
Printed materials provided by sponsors for use in conjunction with an MWR 
program or event, should incorporate appropriate sponsorship disclaimers into the 
sponsors’ printed materials.   
 
11)   How should sponsorship and advertising revenue and expenses be  
recorded? 

       
      Sponsorship revenue is recorded in GLAC 553 and advertising revenue is  
      recorded in GLAC 557.  Installation financial managers follow the NAF  

 Financial Management Operating Guidance.    
 

http://www.army.mil/cfsc/documents/fm/opguide08/encl5.doc#sponsorship 
 
http://www.army.mil/cfsc/documents/fm/opguide08/matrices.doc 
 
Working with your installation Financial Management department is vital to 
monitoring and accurately reporting sponsorship and advertising revenue and 
expenses.    
 
12)   May Army MWR Sponsorship managers sell sponsorship for officially  
hosted command sponsored events (reference chapter 5-14 i., AR 215-1)? 
 
No.  Installation or command sponsored events such as change of command, 
retirement ceremonies, and unit social functions that are not MWR events may 
not receive benefits from the MWR commercial sponsorship program.  
 
13)   May personal data collected from attendees of an MWR event be passed  
along to or collected by an MWR event sponsor? 
 
No, except when the individual has specifically authorized the release of such 
information in writing.  The attendee could fill out a request for information card, if 
such a benefit is provided the sponsor, or in the case of an authorized 
sweepstakes, the entry form could include an “opt-in” box which the attendee 

http://www.army.mil/cfsc/documents/fm/opguide08/encl5.doc#sponsorship
http://www.army.mil/cfsc/documents/fm/opguide08/matrices.doc


could elect to check, thereby authorizing/requesting additional information or 
requesting to be contacted by the sponsor.   
 
An example of an opt-in clause is:  Yes, I wish to receive additional information 
regarding the sponsor’s line of products.   
   
14)  Are sponsors authorized to conduct sales at the MWR event that they are 
sponsoring?   
 
No.  For example, a car dealership could be permitted to display vehicles and 
discuss vehicle features with interested patrons; however, the dealer could not at 
any time discuss financing options, nor conduct negotiations of any kind.   
 
The installation could choose to permit vendors to sell merchandise at the MWR 
event.  NAF contracting procedures must be followed and NAF concessionaire 
contracts would be required.     
 
15)  Can MWR Sponsorship and Advertising Managers enter into Commercial 
Sponsorship or Advertising agreements with competitors of AAFES (e.g. Walmart, 
Target, etc.)?   
 
No, unless AAFES has concurred.  The sale of sponsorship and advertising to 
retail stores and competitors of AAFES is strongly discouraged.  MWR should 
respect the strategic business relationship it has with AAFES since MWR receives 
a dividend of the profits generated by AAFES, MWR’s strategic business partner.  
Per DoDI 1015.1 and AR 215-1, advance coordination of proposed MWR 
sponsorships with AAFES is required.  MWR should advise AAFES management 
of commercial sponsorship proposals and agreements to ensure that such 
agreements do not violate existing AAFES policy, understandings or agreements.  
  
16)   Can MWR sponsorship and advertising managers sell advertising or  
commercial sponsorship opportunities to competitors of DeCA (commissary)?   
 
This is highly discouraged.  Caution should be taken when soliciting sponsorship 
or advertising support from DeCA competitors such as off-post grocery stores.  
DeCA saves authorized patrons approximately 30% per year in grocery bills, a 
benefit that is invaluable to military personnel and retirees.  If MWR partners with 
local supermarkets, this may lead to declining sales for DeCA and might 
adversely impact DeCA’s overall level of cooperation and MWR support.  There 
may be instances where MWR would like to solicit for gift certificates or free 
products from grocery stores to enhance an event.  The benefits from receiving 
this type of support from off-post retailers should be compared to the potential 
negative backlash that MWR may receive from DeCA.   Therefore, the sale of 
advertising and sponsorship to retail stores and grocery chains is strongly 
discouraged.   
 



17)   Can MWR sponsorship and advertising managers sell advertising or 
commercial sponsorship opportunities to local cellular phone service 
providers?  (e.g. Cingular, Verizon Wireless, T-Mobile, Nextel, etc.) 
 
MWR sponsorship and advertising managers should work with AAFES on a local 
level to determine which cellular provider has a contract with the local AAFES 
store.  MWR should not work with competitors of the local cellular phone service 
provider. 
 
18)   Can MWR sponsorship and advertising managers solicit sponsorship from 
AAFES or DeCA? 

 
No.  AAFES gives MWR dividends on a yearly basis which totalled over $120 
million in FY05.  AAFES operates under Department of the Army and Department 
of Defense regulations.  

 
DeCa is a government agency that is funded by Congress with appropriated 
funds.  Neither AAFES nor DeCa are in a position to sponsor MWR programs but 
often times support the sponsorship and advertising program by allowing us to 
have displays in their stores if one of their vendors sponsors our events. 
 
In rare occasions a local AAFES or DeCa manager has provided items to MWR 
for a specific event.  These items were promotional items that were received from 
their vendors.  Since AAFES is bound by the same policies as MWR, their 
managers are not permitted to solicit for donations. 

   
19)   Can MWR sponsorship and advertising managers enter into agreements, 
where sponsors/advertisers provide score boards and similar items and in return 
receive the right to sell advertising on the score boards via a 
sponsorship/advertising agreement?   
 
No.  Such agreements should be negotiated through NAF Contracting only.  By 
entering in such agreements the installation might lose potential advertising 
income that could be obtained by the MWR sponsorship and advertising 
manager.   
 
20)   Can foreign car companies sponsor MWR programs and events 
overseas? 
 
No.  The military exchange systems have sole authority for the sale of new and 
factory certified program automobiles on DoD installations overseas.  Accordingly, 
it is DoD and Army policy that no other activity, instrumentality, or private 
organization may publicize, display or sell automobiles.  Because it is inherent in 
the commercial sponsorship agreement to publicize and display the product of the 
sponsoring commercial vendor, the MWR NAFI may not undertake such 
agreements with other than exchange car sales agencies.  Thus, the AAFES 



exchange car sales agency (Exchange New Car Sales) may be solicited as a 
sponsor or advertiser.   
 
21)   What are the regulations I need as a sponsorship and advertising manager? 

 
There are several regulations that Army MWR sponsorship and advertising 
managers must follow.  Please become familiar with the following regulations as 
related to sponsorship and advertising. 

 

 

Department of Defense and Army Regulations 
for the Installation Sponsorship and Advertising Manager 

 
Army Regulation 215-1   -   Morale, Welfare, and Recreation Activities and Non-
 Appropriated Fund Instrumentalities 

 Chapter 11, Para 11-1 MWR Advertising 

 Chapter 11, Para 11-6 Commercial Sponsorship 

 Chapter 13, Para 18 Events 

 Chapter 8, Para 8-26 Raffles 

 Chapter 13, Para 14 Acceptance of Gifts and Donations 
http://www.usapa.army.mil/pdffiles/r215_1.pdf 
 
Department of Defense Instruction (DoDI) 1015.10           
Program for Military Morale, Welfare and Recreation 

 Enclosure 9 Sponsorship 

 Enclosure 10 Advertising 
http://www.dtic.mil/whs/directives/corres/pdf/101510p.pdf 
 
NAF FY08 Financial Management Operating Guidance 

 Enclosure 5 – 31. Commercial Sponsorship and Advertising 

 Enclosure 7 – Matrices  
http://www.army.mil/cfsc/documents/fm/opguide08/encl5.doc#sponsorship 
http://www.army.mil/cfsc/documents/fm/opguide08/matrices.doc\ 
 
Excluded Parties List - Companies excluded from doing business with the 
Government  http://www.epls.gov/ 
 
DoD Financial Management Regulation, Volume 5, Chapter 34, paragraph 
340403- Advertising- Advertising as related to financial institutions 
http://www.defenselink.mil/comptroller/fmr/05/05_34.pdf 
 
Additional regulations for reference:   
 
DOD 5500.7-R  -  The Joint Ethics Regulation (JER) 
http://www.dod.mil/dodgc/defense_ethics/ethics_regulation/jer1-6.doc 
 

http://www.usapa.army.mil/pdffiles/r215_1.pdf
http://www.dtic.mil/whs/directives/corres/pdf/101510p.pdf
http://www.army.mil/cfsc/documents/fm/opguide08/encl5.doc#sponsorship
http://www.epls.gov/
http://www.defenselink.mil/comptroller/fmr/05/05_34.pdf
http://www.dod.mil/dodgc/defense_ethics/ethics_regulation/jer1-6.doc


Army Regulation 210-22  -   Private Organizations on Department of the Army 
Installations 

 Chapter 3, para 1, b-(3) 
http://www.apd.army.mil/pdffiles/r210_22.pdf 
 
Army Regulation 1-100   -   Gifts and Donations 
http://www.apd.army.mil/pdffiles/r1_100.pdf 

 
Army Regulation 1-101   -   Gifts for Distribution to Individuals 
http://www.apd.army.mil/pdffiles/r1_101.pdf 
 
Army Regulation 25-52   -   Authorized Abbreviations, Brevity Codes, and Acronyms 
http://www.apd.army.mil/pdffiles/r25_52.pdf 

http://www.apd.army.mil/pdffiles/r210_22.pdf
http://www.apd.army.mil/pdffiles/r1_100.pdf
http://www.apd.army.mil/pdffiles/r1_101.pdf
http://www.usapa.army.mil/pdffiles/r310_50.pdf
http://www.apd.army.mil/pdffiles/r25_52.pdf

